به نظرسنجی‌ها نمی‌توان اعتماد کرد. تجربه‌ی نظرسازی‌های متعدد و میزان خطای نظرسنجی‌ها زمانی که نسبت به وضعیت سیاسی و نوع انتخاب مردم ایران سنجیده می‌شود، معادلات را به هم می‌ریزد. اما برای کسانی که اعتماد زیادی به نظر سنجی‌ها دارند فکر می‌کنم جمع‌بندی بسیاری از این نظرسنجی‌ها در نهایت یک هم‌چو وضعیتی را به نمایش می‌گذارد. حتی بدون در نظر گرفتن نظرسنجی‌ها، به نظر اوضاع سیاسی این‌چنین ست:

به حتم انتخابات به دور دوم می‌رود و در دور دوم، دو وضعیت متفاوت داریم: [قالیباف ـ روحانی] یا [قالیباف ـ جلیلی]. در هفته‌ی گذشته تلاش بسیاری برای انتقال آراء سبد سعید جلیلی به قالیباف شد. بسیاری از کسانی که رأی به قالیباف داشتند، دوگانه‌ی خود را قالیباف ـ جلیلی قرار دادند و سعی بر اقناع طرفداران جلیلی برای رأی دادن به قالیباف کردند.
در هر حال، دو نوع وضعیت پیش روی ماست

یک: حامیان جلیلی بیایند به قالیباف رای بدهند؛
در این حالت دوگانه‌ی اول شکل می‌گیرد و روحانی حتما به دور دوم می‌رود. با وضعیتی که حامیان جلیلی دارند، ترغیب آن‌ها برای رای دادن به قالیباف منجر به این نخواهد شد که قالیباف در دور اول رای بیاورد؛ به حتم اگر نتیجه‌بخش بود، بنده خودم اولین نفری بودم که به قالیباف رای می‌دادم.

دو: هر کس به نامزد خودش رای بدهد؛
در این حالت، احتمال بسیار بالایی وجود دارد که دو گانه‌ی دوم شکل بگیرد و دو اصول‌گرا به دور دوم بروند که به نظرم برای جریان اصول‌گرایی یک موفقیت بسیار است.

برای همین است که به نظرم اشتباه می‌کنند دوستانی که سعی در جلب آراء طرفداران جلیلی دارند و این بازی بیش از آن‌که به نفع انقلاب باشد به نفع جریان اصلاح‌طلبی خواهد بود. چرا که تلاش دوستان برای جلب آراء طرفداران جلیلی به موفقیت نخواهد انجامید و حداکثر منجر به کاهش آراء جلیلی و در نهایت، افزایش احتمال رقابت قالیباف در دور دوم با روحانی خواهد شد.
***
مسئله در این میانه اما ولایتی‌ست. ولایتی برای من، همان لاریجانی هشتاد و چهار است. احتمالا با همان میزان رای و خب با همان تیپ حامیان همیشگی. یک بازی‌خراب‌کن واقعی که گروه‌ها و شخصیت‌ها و احزابی گرم‌ش کردند تا بماند و مایه‌ی آشفتگی هر چه بیش‌تر جبهه‌ی اصولگرایان شود که سابقه‌ی زیادی در این کار دارند. پروژه‌ی حداد عادل برای کنترل قالیباف و آوردن قالیباف ذیل چتر بزرگ اصول‌گرایی اگرچه موفقیت‌آمیز بود اما همراه با غفلت از بازی‌خراب‌کن‌ها و گروه‌های دورافتاده از مردمی بود که هشتاد و چهار و هشتاد و هشت نیز بر همین روش بوده‌اند کسانی که سال‌هاست پشت‌گرمی بسیاری از اتفاقات تاسف‌بار در حوزه‌ی سیاست و فرهنگ بوده‌اند.
اگر شایعه‌ی انصراف ولایتی درست باشد، احتمال دوگانه‌ی قالیباف و جلیلی بسیار زیاد خواهد شد و اکثریت سبد آراء ولایتی به قالیباف و جلیلی اختصاص خواهد یافت. مهم در این وضعیت این است که دفاع و حمایت از هر یک از این دو، به وضعیتی بدل نشود که پس از رأی آوردن یکی، طرفداران دیگری روی ِ همکاری با رئیس جمهور منتخب مردم را نداشته باشند.

همرسانی: